I just
realized I never wrote a post about my daily bread.
After
making lots of gluten free, mainly flat breads and without yeast, I decided I
don’t care a lot any more for bread and instead started eating oatmeal in the
morning and making something warm, a soup, some left-over lentils, for lunch
and cook again in the evening. Quite to my liking!
But last
year I found this recipe for a bread. It’s called Life-changing loaf of bread
and that’s it for me too since then.
I make it
every week now or even twice a week, depending of the season and the things I
have to do. It has great taste, it’s very easy to make, to keep, to take away,
to make toast with, to freeze. And; more important even, this bread is super
healthy, filled with, in my opinion, only good, wholesome, natural ingredients.
And... people without celiac disease like it too!!
It made my
tummy very happy, really!!
After years
of let me say hard work in the morning, yes, my celiac disease made my
intestines work very slowly and not fully functioning for a long time, eating
this bread makes me go every morning, easy and smooth, effortless.
I now perfected
it I think. The first time I made it, it fell apart completely. I am going to
explain how it works for me now, but you can just follow Sarah´s recipe as
well. All praise goes to her and just check out her website, she is so gifted,
she is a big inspiration to me!
This is how I make
it:
I
use a glass Pyrex bread pan from 28 x 11 cm, but you can use a flexible, silicon
one as Sarah does.
I
place a 28 cm piece of baking paper along the long sides of the pan with the
sides hanging over, so I can cover the bread dough when it’s in the mold.
In
a big bowl mix the dry ingredients:
135g
sunflower seeds or a combination of sunflower seeds and pumpkin seeds
90g
of flax seeds, ground fine
65g of whole brown hazelnuts
145g gluten-free rolled oats
2
tbsp chia seeds or 2 tbsp sesame seeds(the chia adds more “glue” to the
mixture, but at first I did without them, because they were not in my pantry,
and the bread held very well too!!)
4
tbsp psyllium seed husks (they cannot be replaced, they hold the bread
together!!
1 tsp sea salt
Then
add the wet ingredients:
(The
original recipe asks for maple syrup but I omit it; I don’t like any sweetness
in my bread.)
3
tbsp extra virgin olive oil or melted coconut oil
350 ml warm water
Stir everything well. It becomes sticky and when
you keep on stirring, the psyllium, chia and flax start to glue the dough
together. Knead with your hand into the size of your mold and put it in. Press
with your hand till the dough is evenly distributed. It will be 3-4 cm thick. Cover
with the hanging over baking paper and set aside for at least 2 hours. I
make mine in the evening and let it set overnight and bake the bread in the
morning.
Pre
heat the oven on 350°F or 175°C.
I
take the bread out of the mold by holding the baking paper draped over the
dough and place it directly on the middle rack into the oven. Bake the bread for
50-60 minutes, turn half way. The bread is ready when it sounds hollow when you
tap it on the bottom.
Let it cool completely!! Slice with a very sharp bread/serrated knife. I hold the bread firmly when
slicing, to prevent crumbling.
The
bread is very good as it is, but toasting it makes it even better. I eat 2
slices every morning and it gives me energy till lunch!! The recipe makes about
14 slices.
You
can freeze the bread as well, but beware of the slices sticking together, so
freeze them flat or separate them with a piece of baking paper.
Ik maak
het zo:
Bekleed
een glazen Pyrex brood/cakevorm( 28 x 11 cm) met bakpapier alleen aan de lange
kanten, zodat het overhangt. Of gebruik een flexibele, siliconen vorm zoals Sarah.
Meng in
een beslagkom de droge ingrediënten:
135g
zonnepitten of een combinatie van zonnepitten en pompoenpitten
90g
gemalen lijnzaad
65g
bruine hazelnoten
145g
havervlokken
2
eetlepels chiazaad of sesamzaad als je geen chia in huis hebt (heb ik ook
gedaan in het begin en het brood valt niet uit elkaar!)
4 el
psyllium husks (de psyllium moet, anders geen goed brood!)
1 tl fijn
zeezout
Meng goed
door elkaar; ik doe er geen zoetmiddel in, niet nodig en niet lekker, het is
brood!
Roer dan
volgende natte ingrediënten toe:
3 el extra
virgin olijfolie of gesmolten kokosolie
En 350 ml
warm water
Roer
totdat het een samenhangend geheel wordt. Het psylliumzaad, lijnzaad en
chiazaad zorgt voor binding van het mengsel. Kneed even door met de hand en
vorm een langwerpige vorm die in de glazen of andere broodvorm past. Ik heb een
glazen Pyrex vorm van 28 cm die ik bekleed met een stuk bakpapier over de lange
kant. Druk het deeg aan in de vorm; het wordt ongeveer 3-4 cm hoog. Laat dan in
ieder geval 2 uur opstijven of laat een nacht staan en bak het brood de
volgende ochtend.
Verwarm
de oven voor op 180 °C.
Haal het
brood uit de vorm en plaats met bakpapier en al op het rooster in het midden
van de oven, bak 25 minuten aan 1 kant, draai het brood voorzichtig om en bak
nog eens 25-30 minuten aan de andere kant. Het brood is gaar als het een beetje
hol klinkt als je er op klopt.
Helemaal laten afkoelen voordat
je het snijdt met een scherp broodmes!!
Houd het brood goed vast waar je het snijdt,
dan valt het niet uit elkaar.
Dit recept is voor ongeveer 14 sneetjes brood. Je
kunt het zo eten, maar even geroosterd is het nog beter van smaak.
Je kunt
de sneetjes ook invriezen, maar let op, ze plakken aan elkaar, dus plat, stuk voor
stuk, of met een stukje bakpapier ertussen.
9 opmerkingen:
Het lijkt een lekker broodje! Ga ik zeker eens proberen. Waar vind je die psyllium husks?
Groetjes Gertie
hoi Gertie,
psyllium husks vezels, of vlozaad vezels, kun je kopen bij De Tuinen of een andere gezondheidswinkel; of via Gekruid, dat is een webwinkel.
Ik eet het brood iedere dag, lekker en voedzaam. Succes, laat nog even weten hoe het gaat!
groet, Linda
Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.
If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.
I hope to see you there soon
I have made this tasty bread also many times & love it too!
I don't eat normal wheat flour anymore at home so I find this bread amazing, rocking my taste buds too!
I am so happy that you love it too! :) xxx
Dank je wel Linda. Ik ga zeker op zoek naar dat zaad en probeer je broodje uit!
Thanks Sophie,
xo Linda
Wat een leuke recepten zie ik allemaal op je site staan:-) Vanmorgen m'n eerste poging zo'n glutenvrij broodje te bakken maar de structuur is niet zo mooi als op jouw foto, misschien omdat ik een deel van de zonnepitten heb vervangen door pompoenpitten of had ik ook de havervlokken beter kunnen malen?
Hi Mirna, inderdaad fijn dat we elkaar weer treffen:-)
Hoi Natas,
dank je wel.
Ik maak mijn brood ook wel met een deel pompoenpitten, gaat steeds goed hoor. De havervlokken niet malen, dat verandert echt de struktuur. Het belangrijkste is, denk ik, dat je het brood minimaal 2 uur laat staan; ik laat hem gewoon een nacht rusten in de vorm en bak hem de volgende ochtend. Ik hoop dat je er wat aan hebt!
Een reactie posten