Deze heerlijke burgers vergen wat voorbereiding dus misschien een fijn recept voor het weekend. Maak er dan meteen een feestje van en rooster zoete aardappelfrites in de oven.
Voor de burgers:
160 g gare witte bonen
100 g verse witte kaas, feta of halloumi is ook lekker, maar
let op het zout!
1 uitje
1 teen knoflook
1 el gember
40 g wortel
1 el bleekselderij
1 el geroosterde rode paprika
55 g havervlokken, 2 x pulsen in keukenmachine
1 tl tamari
peper en zout
1 ei
Rooster eerst de rode paprika(zie saus).
Ondertussen
prepareer je de rest:
Spoel de bonen af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Snijd de kaas in piepkleine stukjes.
Snijd ui fijn en knoflook en gember zeer fijn.
Rasp de wortel en snijd de bleekselderij in kleine blokjes.
Pulseer de havervlokken 2 x tot een grof meel.
Snijd van de geroosterde paprika 1 el in kleine blokjes.
De burgers:
Fruit ui, knoflook en gember in wat olijfolie in een kleine
koekenpan en laat zeker 10, liefst 20 minuten zachtjes karameliseren. Voeg
halverwege wortel en bleekselderij toe.
Haal van het vuur en breng op smaak met tamari, peper en
zout. Voeg de havervlokken en rode paprikablokjes toe en als het mengsel genoeg
is afgekoeld de kaasblokjes en het ei. Meng en vorm met natte hand 4 burgers.
Leg ze op een bord en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Ondertussen zijn je paprika’s geroosterd en afgekoeld. Maak
de saus.
Je hebt nodig:
1-2 rode paprika
zout en peper
1 tl geroosterde komijnpoeder
2 lente-uitjes
1 teentje knoflook
1 el rode wijnazijn
Rooster eerst de rode paprika op een lage gaspit of in de
oven of op de BBQ tot het vel zwartgeblakerd is. Draai steeds. Doe de paprika
in een papieren of plastic zak en laat wat afkoelen. Pel het vel eraf en de
steelaanzet, scheur open en verwijder zaadjes en zaadlijsten. Spoel niet af, daarmee verdwijnt de smaak
ook.
Pureer de paprika met de rest van de ingrediënten en proef
en voeg naar smaak nog wat toe.
Verhit wat olijfolie in een anti-aanbak koekenpan en bak de
burgers 5 minuten per kant tot ze mooi goudbruin zijn.
Serveer op een glutenvrijbroodje met wat rucola en de
prachtige rode paprikasaus.
For the
burgers:
160 g
cooked white beans
100 g fresh hard white cheese, feta or halloumi will be nice too, but watch the salt!
1 onion
1 clove of
garlic
1 tbsp
ginger root
40 g carrot
1 tbsp
celery stalk
1 tbsp
roasted red pepper
55 g pulsed
oat flakes
1 tsp
tamari
salt and
pepper
1 egg
Start with
roasting your red pepper(see below):
In the
meantime prepare the rest of the ingredients:
Drain the
beans. Cut the fresh cheese in tiny cubes. Chop onion fine and garlic and
ginger very fine.
Grate the
carrot and cut the celery in tiny cubes.
Pulse oat
flakes 2 times in a food processor in a coarse flour.
Dice 1
tablespoon of the roasted bell pepper into small cubes.
Prepare the burgers:
Fry onion,
garlic and ginger in a little olive oil for at least 10 minutes, on very low
heat. 20 minutes is even better to bring out the flavours. Add carrot and
celery halfway.
From the
heat add tamari, pepper and salt to your taste. Then the oat flour and bell
pepper cubes. When the mixture has cooled down, add cheese cubes and the egg.
Mix well and form with wet hands 4 burgers. Put them on a plate and let them
set in the fridge for at least 1 hour.
In the
meantime your bell peppers are done and
you can make your sauce.
You need:
1-2 red bell
peppers
salt and
pepper
1 tsp
toasted cumin powder
2 spring
onions
1 clove of
garlic
1 tbsp red
wine vinegar
Roast the
peppers on your lowest gasflame or in the oven or on the BBQ till the skin is
blackened. Turn every time. Let it cool in a paper or plastic bag. Then peel
off the charred skin, tear open and remove seeds and stalk. Do not wash, the smoky taste will
disappear!
Put the
pepper with the rest of the ingredients in a food processor and blend into a
tasty sauce. Put aside.
Heat some
olive oil in a frying pan and bake the burgers 5 minutes on each side till they
are golden brown.
Serve on a
gluten-free bun or with some rocket and the delicious vibrant red pepper sauce!
1 opmerking:
fijn om te horen, hope you like them!
Een reactie posten