Dit weekend heb ik mijn
kookboek afgemaakt en verzonden voor een eerste versie!! Nu op zoek naar een uitgever!!
Al vrij snel na mijn
coeliakie diagnose, nu 9 jaar geleden, ontstond het idee van mijn eigen
kookboek, vooral omdat ik niet blij werd van wat er verkrijgbaar was aan
glutenvrije producten en ik merk, dat nu, ondanks de vergroting van het aanbod,
ik nog steeds relatief weinig gebruik maak van kant-en-klare glutenvrije producten.
Waar ik echt blij van word is het aanbod aan gecertificeerde volle “graan”producten en meelsoorten waardoor ik vooral mijn bakproducten heb kunnen verbeteren. Ik
geloof nog steeds dat je met coeliakie gezond en vooral lekker kunt eten als je
tijd en aandacht besteedt aan je voeding. Voor mij betekent dat voornamelijk
alles zelf maken.
Vandaag een gouwe ouwe.
Een recept uit de begintijd van mijn blog.
Je hebt nodig voor 1 persoon:
50 g boekweitvlokken,
gebruik gecertificeerde glutenvrije
150 ml watersnufje zout
1 appel, liefst goudrenet
1 el kokosolie of boter
kaneel
dadelstroop
1 el amandelsnippers
1 scheut room of kokosmelk
Begin met het zachtjes roosteren van de boekweitvlokken, dit versterkt de enigszins nootachtige smaak. Doe hiervoor de boekweitvlokken in een pan en zet de pan op een laag vuur. Laat ongeveer 5 minuten "roosteren" terwijl je af en toe schudt of roert. Je ruikt het vanzelf. Zodra de boekweit gaat geuren kun je het water toevoegen. Ik voeg kokend water toe. Roer meteen goed door en laat 5 minuten zacht doorkoken; zorg dat de pap goed vloeibaar is,want het dikt nog even in. Zet dan een deksel op de pan en het vuur uit. Laat minimaal 5 minuten staan.
Bak dan een appel die je geschild hebt en in partjes gesneden in wat boter of kokosolie lichtbruin en gaar. Bestrooi met wat kaneel.
Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan lichtbruin.
Schep de pap in een kom, schep de appel erop en zoet met dadelstroop.
Bestrooi met de
amandelsnippers en een scheut room.
You need for 1 person:
½ cup of
buckwheat flakes
1 ½ cup of
water
pinch of
salt
1 apple
coconut oil
or butter
cinnamon
1 tbsp almond
flakes
coconut milk or cream
Start with
putting the buckwheat flakes into a small saucepan and toast the flakes on low
heat for a couple of minutes. The toasting enhances the nutty flavour. Shake
the pan once in a while. The minute you start smelling the buckwheat add the
water and bring to a slow boil for 5 minutes. Stir often. It thickens quite a
lot, so add more water if needed.
Then put a
lid on and the gas off.
In the
meantime heat a tablespoon of coconut oil or butter and peel and core the
apple. Cut in thin slices and bake lightly brown and done. Sprinkle with
cinnamon or ginger or both.
Toast the
almond flakes in a dry pan till golden.
Scoop the
buckwheat into a bowl, add the apple slices, a tablespoon of date syrup and
garnish with the almond flakes.
Even better
with some fresh cream or coconut milk!
3 opmerkingen:
Gefeliciteerd met je kookboek!
Ik ben benieuwd naar wat er in staat.
Dank je Mirjam. Zodra het boek wordt uitgegeven laat ik het je weten.
In de tussentijd zal ik af en toe wat laten zien, als dat lukt.
groetjes, Linda
dank je Sophie, ik ben altijd blij als je mijn recepten lekker vindt.
Een boek heeft wel wat voeten in de aarde, zeg. En wat goed om te horen dat je een e-boek schrijft! Ook een idee! Ik ben benieuwd.
xo Linda
Een reactie posten