Dit recept is helemaal geïnspireerd door deze van Wheatfree-Meatfree. Het is mijn soepje als ik andijvie in mijn groentepakket krijg. Ik hou namelijk niet van andijvie. Maar goed, weggooien is ook zo wat. Doe ik liever niet.
Vroeger hadden we een cavia die dol was op andijvie, maar ondertussen heeft Bruintje dit leven verlaten en zijn er, in huis, geen nieuwe dieren bijgekomen. Wel heb ik een paar honderd wormen geadopteerd, in de moestuin wel te verstaan, in de wormenbak. En ik moet zeggen, ook deze diertjes zijn dol op andijvie ;-) Dus na het maken van deze, niet om aan te zien, doch zeer smakelijke, soep, krijgen de wormen de restjes.
Je hebt nodig voor 6 flinke koppen:
1 ui, fijngesneden
2 grote tenen knoflook, fijngesneden
3 cm gember, fijngesneden
1 kleine gele of groene paprika, in kleine blokjes
½ knolselderij, in kleine blokjes
1 el gemalen sumac (bij Turkse winkels te koop of maak een mix van citroenrasp en –sap met wat gemalen zwarte peper)
1 volle tl gemalen komijn
1 volle tl gemalen koriander
½ tl oregano
½ tl tijm
150 g groene mungbonen
1 ½ l groentebouillon
1 kropje andijvie, alleen de lichte blaadjes, heel fijngesneden, gewassen, ongeveer 250 gram
3 el witte basmati rijst
Fruit de ui, knoflook, gember, paprika- en knolselderijblokjes zachtjes ongeveer 8 minuten in wat olijfolie. Voeg dan de specerijen toe en bak ze 1 minuut mee. voeg dan de mungbonen en de groentebouillontoe, breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur zachtjes koken met het deksel op de pan tot de mungbonen gaar zijn. Proef na 45 minuten even om te kijken of het al zo ver is.
Voeg dan rijst en andijvie toe en laat nog 10 minuutjes pruttelen. Bewaar wat andijvie voor het serveren, of wie weet heb je wat verse kruiden in keuken of tuin, dat frist het geheel wat op, anders is het een vrij groenbruinig soepje.
Maar laat je niet afleiden door de kleur, de smaak is fantastisch. De sumac geeft de soep iets fruitig-zurigs en de specerijen een exotische toets. Echt heel lekker en perfect voor koude en grijze dagen!
For 6 you’ll need:
1 onion,
finely cut
2 fat
cloves of garlic, finely cut
3 cm/1 inch
of ginger, finely cut
1 small
green or yellow bell pepper, in small cubes
½ celeriac,
in small cubes
1 tbsp
sumac (Turkisch or Iranaian stores or when you cannot obtain it mix some lemon
zest and juice with some ground black pepper)
1 heaped
tsp ground cumin
1 heaped
tsp ground coriander
½ tsp
oregano
½ tsp thyme
¾ cup/ 150
g green mung beans
6 cups/ 1 ½
l vegetable stock
2-3 cups
finely cut curly endive
3 tbsp
white basmati rice
In a big
soup casserole heat some olive oil and on low heat fry onion, garlic, ginger, bell
pepper and celeriac cubes for 8 minutes. Add spices and fry another minute.
Then add
mung beans and stock and bring to the boil and, with the lid on, let it simmer
slowly for 1 hour till the mung beans are done. You can try after 45 minutes if
they are done yet. If so add rice and curly endive and let it cook some for
10-15 minutes.
Serve with
some extra curly endive or some green herbs to brighten up the color.
Ok, this soup doesn’t look too sexy maybe, but the taste is incredible! The sumac gives
it a fruity tanginess and the spices an exotic touch, just amazing! Perfect for
cold, grey days. Enjoy!
2 opmerkingen:
I'm glad to hear you like the soup! I agree, the sumac is probably the most important part.
yes, such a special tangy taste. Thank you again for the inspiration :-)
Een reactie posten