vrijdag 23 juni 2017

Gevulde courgettebloemen uit de oven - oven-baked stuffed zucchini flowers (GF-SF)



Het is weer courgettetijd op de tuin!  

Heerlijk! Er is al zoveel te maken met een courgette, maar ook de mannelijke bloemen zijn zeer smakelijk. Je kunt ze vullen, je kunt ze in stukjes snijden door de pasta of meebakken in een frittata. Op mijn moestuincomplex staan verschillende soorten courgettes, waaronder de speciale zucchino da fiore, een soort die vooral bloemen produceert.

Maar je kunt ook van andere courgettes de mannelijke bloem afsnijden. Doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend als ze net opengaan; ’s middags verwelken de bloemen. Snijd de meeldraden voorzichtig uit het midden van de bloem.
Ik heb een vulling gemaakt met snijbiet, ui, knoflook, rozijnen,gehakte amandelen en ricotta. Dat is zo’n goede combi!


Nodig:
Courgettebloemen, ontdaan van meeldraden
Ovenschaal
Voor de vulling:
5 grote snijbietbladeren met steel
1 ui, fijngehakt
1 dikke teen knoflook, fijngesneden
Handje rozijnen
Handje amandelen, grofgehakt
4-6 el ricotta
Peper en zout

We beginnen met de vulling. Was de bladeren van de snijbiet en haal de stengel los. Hak deze in kleine blokjes en de bladeren grof. Zet deze apart.
Hak de ui en de knoflook en fruit deze samen met de snijbietsteel blokjes in een grote koekenpan in olijfolie goudbruin. Voeg het grofgesneden blad toe en roer tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met peper en zout en voeg de rozijnen toe. Roer goed door elkaar en laat op een zacht vuurtje zachtjes stoven tot alles goed gaar is. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de groentemix in een kom en meng de ricotta en de gehakte amandelen erdoor. Proef en breng op smaak als dat nodig is.


Schep dan voorzichtig een flinke theelepel in de courgettebloem en draai de bloem weer dicht. Leg zo 1 voor 1 de gevulde bloemen in een ovenschaal. Besprenkel met lekkere olijfolie en bak 15–20 minuten in de hete oven tot ze goudbruin zijn.


Zowel warm als koud te eten, als voorafje of antipasto, of bij de borrel! Ik eet ze de hele dag als tussendoortje :-)
Met deze hoeveelheid vulling kun je er wel 30-35 vullen. Ik pluk er iedere dag wat en vul en bak ze. 



It’s zucchini time in the garden!

I love it! You can make such a variety of dishes with this humble vegetable. I thought it would be nice to give you a recipe with stuffed zucchini flowers today. At my allotment we grow a variety of different zucchini and this year the special zucchini da fiore.

Use the male flower (without the fruit) and cut them in the early morning, because in the afternoon the flowers will wither. Cut out the stamens inside the flowers carefully.

I made a stuffing of chard, onion, garlic, raisins, almonds and ricotta; such a great combo!

You need:
Zucchini flowers, stamens removed
Oven dish
Stuffing:
5 big chard leaves and stems
1 onion, chopped
1 big clove of garlic, cut fine
1 handful of raisins
1 handful of roughly cut raw almonds
4-6 tbsp ricotta
Pepper and salt

We start with the stuffing.
Wash the chard leaves and tear out the stem. Cut the stem in small cubes, set apart and roughly chop the leaves.
Cut onion and garlic and fry them in some olive oil in a big frying pan with the cubed chard till golden. Add the roughly cut leaves with the raisins, season with salt and pepper and stir well. On a lower heat let it simmer till all is very tender. Let it cool and drain in a colander.


Pre-heat the oven on 200°C.

In a bowl mix the chard mixture with the ricotta and the chopped almonds, taste and add some more seasoning when necessary.

Fill every flower with a teaspoon of filling, carefully and fold/twist the tips of the flowers and put in the oven dish. Repeat with all the flowers you have, drizzle with some tasty olive oil and bake in the hot oven for 15-20 minutes till golden brown.

You can eat them cold or warm, as an antipasto or as a snack, part of your dinner or whatever you want. They are just delicious.


With this amount of stuffing you can fill a lot of flowers, 30-35. I pick some every morning and bake them later in the day.


2 opmerkingen:

Sophie zei

I made your lovely recipe using the courgette flowers of my yellow & green courgettes! Such a Yummy filling too!
Waw!

boeddhamum zei

Aren't they lovely? I can eat the filling by the spoon ;-)

xxx Linda