Na de overvloed aan courgettes is er nu een overvloed aan
rode pepers in de tuin. Ook op de markt liggen, letterlijk, bergen pepers in
allerlei vormen en kleuren.
Een makkelijke en heerlijke manier om pepers te conserveren
is er sambal van te maken. Ik heb er 2 gemaakt: sambal ulek of oelek, een rauwe versie
en sambal brandal, een gebakken.
Sambal ulek
De gemakkelijkste van
de 2:
20 rode pepers
1 tl zout
Was en hak de rode pepers, maal of vijzel ze grof in
keukenmachine of vijzel of tjobek, met het zout.
Je kunt de zaadlijsten en zaadjes erin laten of eruit halen.
Met is heter en zonder is wat fijner.
Schep in een schoon jampotje en bewaar in de koelkast.
Blijft heel lang goed. Gebruik wel altijd een schone lepel
als je er wat uitschept.
Sambal brandal
Een gebakken sambal
met als extra wat cherry tomaatjes:
15-20 rode pepers
10-15 cherry tomaatjes
1 uitje, fijngehakt
5 tenen knoflook, fijngehakt
5 kemirienoten
1 el trassi
1 el gula
djawa of palmsuiker
1 tl zout
2 el arachideolie
Was en snijd pepers en tomaten grof en doe ze in de vijzel
of keukenmachine met de fijngesnipperde ui, fijngesneden knoflooktenen, de
kemirienoten en de trassi. Maal tot een grof geheel.
Verwarm de olie in een wok met dikke bodem en bak daarin de
pepermassa op middelhoog vuur, terwijl je veel roert om aanbakken te voorkomen.
Voeg gula djawa en zout toe en blijf zachtjes bakken tot het heldere rood
verandert in een wat zwaardere kleur of totdat de olie zich afscheidt. Ongeveer
20 minuten.
Schep in een grote pot of in 3 kleine potjes; ik spaar
altijd de potjes van kappertjes.
Sambal is heerlijk bij ieder Indonesisch gerecht, waarvan
binnenkort een aantal op dit blog, maar ook op een boterham met pindakaas.
Binnenkort ook een heel nieuw broodrecept!!
After the
abundance of zucchini there is an overflow of chilies in the garden and on the
markets now.
What better
way to preserve your chillies is to make sambal!
I made 2: a
raw one, sambal ulek and a fried one: sambal brandal.
They both keep very well
in a clean pot in the fridge and are delicious with any Asian or specificly Indonesian dish, (soon I’ll share some on the blog) or on a peanut butter
sandwich :-). Also soon a brand new gluten free bread
recipe. Stay tuned!
Sambal ulek
The easiest
one:
20 red
chilies
1 tsp salt
Wash and
cut the chillies roughly, and grind them with the salt in a small food
processor or use the tjobek or stone mortar and oelekan or pestle and use your muscles.
You can leave
the seeds in or take them out. With the seeds in the sambal gets more heat and
is more rustic and without it gets a milder flavour and mouth feel.
Always use
a clean spoon when using, keeps long time in the fridge.
Sambal brandal
a baked sambal with an extra flavour of cherry
tomatoes:
15-20 red chilli
peppers
10-15
cherry tomatoes
1 small
onion, chopped
5 cloves of
garlic, chopped
5 candle nuts
1 tbsp
trassi (terasi or fermented shrimp paste)
1 tbsp gula
djawa or palm sugar
1 tsp salt
2 tbsp
vegetable oil
Wash chillies
and tomatoes, cut them roughly and grind them in the food processor or with mortar and pestle together with the chopped onion and garlic, the candle nuts and the trassi into
a rough mixture.
Heat the
oil in a heavy wok and fry the mixture on medium heat, while stirring occasionally.
After 5 minutes add the gula djawa and salt and keep stirring till the colour
changes from bright red to a more deep orangy red, about 20 minutes.
Scoop in a
big pot or divide over 3 small ones. Keeps in the fridge like the sambal ulek.
1 opmerking:
OMG, Sophie, I am smiling all over :-)
What a lovely review, it's so special to read about my own book through your eyes,
thank you, thank you, thank you
_/\_ Linda
Een reactie posten