vrijdag 15 september 2017

2 keer sambal– sambal 2 ways (GF-SF-DF-V)


Na de overvloed aan courgettes is er nu een overvloed aan rode pepers in de tuin. Ook op de markt liggen, letterlijk, bergen pepers in allerlei vormen en kleuren.


Een makkelijke en heerlijke manier om pepers te conserveren is er sambal van te maken. Ik heb er 2 gemaakt: sambal ulek of oelek, een rauwe versie en sambal brandal, een gebakken.

Sambal ulek
De gemakkelijkste van de 2:

20 rode pepers
1 tl zout

Was en hak de rode pepers, maal of vijzel ze grof in keukenmachine of vijzel of tjobek, met het zout.
Je kunt de zaadlijsten en zaadjes erin laten of eruit halen. 
Met is heter en zonder is wat fijner.

Schep in een schoon jampotje en bewaar in de koelkast.
Blijft heel lang goed. Gebruik wel altijd een schone lepel als je er wat uitschept.

Sambal brandal
Een gebakken sambal met als extra wat cherry tomaatjes:

15-20 rode pepers
10-15 cherry tomaatjes
1 uitje, fijngehakt
5 tenen knoflook, fijngehakt
5 kemirienoten
1 el trassi
1 el gula djawa of palmsuiker
1 tl zout
2 el arachideolie

Was en snijd pepers en tomaten grof en doe ze in de vijzel of keukenmachine met de fijngesnipperde ui, fijngesneden knoflooktenen, de kemirienoten en de trassi. Maal tot een grof geheel.

Verwarm de olie in een wok met dikke bodem en bak daarin de pepermassa op middelhoog vuur, terwijl je veel roert om aanbakken te voorkomen. Voeg gula djawa en zout toe en blijf zachtjes bakken tot het heldere rood verandert in een wat zwaardere kleur of totdat de olie zich afscheidt. Ongeveer 20 minuten.

Schep in een grote pot of in 3 kleine potjes; ik spaar altijd de potjes van kappertjes.


Sambal is heerlijk bij ieder Indonesisch gerecht, waarvan binnenkort een aantal op dit blog, maar ook op een boterham met pindakaas. Binnenkort ook een heel nieuw broodrecept!!


After the abundance of zucchini there is an overflow of chilies in the garden and on the markets now.
What better way to preserve your chillies is to make sambal!


I made 2: a raw one, sambal ulek and a fried one: sambal brandal. 

They both keep very well in a clean pot in the fridge and are delicious with any Asian or specificly Indonesian dish, (soon I’ll share some on the blog) or on a peanut butter sandwich :-). Also soon a brand new gluten free bread recipe. Stay tuned!

Sambal ulek
The easiest one:

20 red chilies
1 tsp salt

Wash and cut the chillies roughly, and grind them with the salt in a small food processor or use the tjobek or stone mortar and oelekan or pestle and use your muscles.
You can leave the seeds in or take them out. With the seeds in the sambal gets more heat and is more rustic and without it gets a milder flavour and mouth feel.
Always use a clean spoon when using, keeps long time in the fridge.

Sambal brandal
a baked sambal with an extra flavour of cherry tomatoes:

15-20 red chilli peppers
10-15 cherry tomatoes
1 small onion, chopped
5 cloves of garlic, chopped
5 candle nuts
1 tbsp trassi (terasi or fermented shrimp paste)
1 tbsp gula djawa or palm sugar
1 tsp salt
2 tbsp vegetable oil

Wash chillies and tomatoes, cut them roughly and grind them in the food processor or with mortar and pestle together with the chopped onion and garlic, the candle nuts and the trassi into a rough mixture.
Heat the oil in a heavy wok and fry the mixture on medium heat, while stirring occasionally. After 5 minutes add the gula djawa and salt and keep stirring till the colour changes from bright red to a more deep orangy red, about 20 minutes.

Scoop in a big pot or divide over 3 small ones. Keeps in the fridge like the sambal ulek.


1 opmerking:

boeddhamum zei

OMG, Sophie, I am smiling all over :-)
What a lovely review, it's so special to read about my own book through your eyes,

thank you, thank you, thank you

_/\_ Linda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...