donderdag 15 februari 2018

Crunchy chocolade-haver-boekweitcookies – crunchy chocolate oat and buckwheat cookies (GF-DF-V)



Hallo allemaal,

Vorige week was ik in Gent, de dochter van mijn vriendin had er een expositie. In een oude wasserij, onverwarmd, nat en koud dus. Gelukkig had ik op internet gelezen dat Madam Bakster in de buurt zat en daar heb ik heerlijk kunnen opwarmen onder het genot van een mooi glas thee en een glutenvrije reep.
Helaas gebruikt Madam Bakster geen glutenvrije haver, anders zou er nog veel meer keus zijn uit de taartjes die zij daar vers bakt. Uit haar boek, alle recepten 100% plantaardig, bakte ik mijn versie, want ze gebruikt vaak ook speltmeel, van haar kruimelige chocolade-havercookies.



Je hebt nodig:
1 lijnzaad ei (maal 1 el lijnzaad fijn en voeg 3 el water toe, laat een paar minuten staan zodat een slijmerig papje ontstaat)
63 g havervlokken, gemalen tot meel
5 g wijnsteenzuurbakpoeder
35 g rietsuiker
1 snuf zout
75 g kokosolie (halfvast)
1 tl vanille-extract
1 tl kaneel
50 g walnoten, grofgehakt
50 g chocolade, grofgehakt
15 g havervlokken
evt. 1-3 el water, als het deeg te droog blijkt

hoe maak ik ze:
Maak het lijnzaad ei en zet opzij.
Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng havermeel, boekweitmeelmix, bakpoeder, rietsuiker en zout. Voeg de halfvaste kokosolie toe en kneed met de hand of keukenmachine tot de kokosolie goed is vermengd en geen klontjes meer bevat.
Voeg dan het lijnzaad ei, kaneel en vanille extract toe en kneed verder. Voeg eventueel 1 tot 3 eetlepels water toe om het deeg wat smeuïger te maken. Dit is zwaar werk!

Voeg dan gehakte walnoten en chocolade toe met de 15 g havervlokken. Kneed tot een stevig geheel. Vorm hieruit 12 balletjes, maak ze plat en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Bak de cookies in het midden van de oven, ongeveer 15-20 minuten, tot de randjes en onderkant goudbruin worden.

Laat ze afkoelen op een bakrekje. Ze zijn echt zalig en ik hou van dat lichte kokosaccent door het gebruik van eerste persing kokosolie.



Last week I visited Gent, to help out the daughter of my friend who had an exhibition in an old, abandoned laundry factory, without any heating. Cold and wet it was. Fortunately I read on the internet that Madam Bakster (something like Baking Lady) had opened a coffee bar nearby so I could warm up with a very nice cup of tea and a gluten-free bar. It’s a pity that Madam Bakster does not use gluten-free oatmeal so I could not taste one of her other sweet treats. But I bought her book, the recipes are 100% plant-based, and I adapted one of the recipes into these very tasty, crunchy chocolate chip oatmeal cookies.

You need:
1 flax egg (grind 1 tbsp of flax seeds fine, mix with 3 tbsp water, set aside for some minutes till it forms a slimy paste)
¾ cup oat flakes ground into flour
1 tsp baking powder
2 heaped tbsp of cane sugar
1 pinch of salt
¾ cup coconut oil, softened
1 tsp vanilla extract
1 tsp cinnamon
½ cup chopped walnuts
⅓ cup chopped dark chocolate
¼ cup oat flakes
1-3 tbsp of water, when the dough turns out too dry


 How to:
First make the flax egg and set aside.
Pre-heat the oven on 375 °F/180°C.

Mix oat flour, buckwheat flour mix, baking powder, cane sugar and salt. Add the softened coconut oil and start kneading till the coconut oil is well incorporated without any lumps.
Add the flax egg, vanilla extract and cinnamon and knead, by hand or machine, into a sturdy dough. This is hard work! 
When the dough stays too dry add 1-3 tablespoon(s) of water to the mixture.
Then add chopped walnuts and chocolate and the oat flakes and combine everything.

Make 12 small balls and flatten them out into nice round cookies and put them on a baking tray with baking paper.
Bake in the middle of the oven for about 15-20 minutes till the edges and bottom are colouring golden brown.


Let them cool on a baking rack. They are really delicious and I love the hint of coconut from the first pressing coconut oil.

1 opmerking:

boeddhamum zei

Ze staan op dit moment weer in mijn oven ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...