Hallo allemaal,
Vorige week was ik in Gent, de dochter van mijn vriendin had
er een expositie. In een oude wasserij, onverwarmd, nat en koud dus. Gelukkig
had ik op internet gelezen dat Madam Bakster in de buurt zat en daar heb ik
heerlijk kunnen opwarmen onder het genot van een mooi glas thee en een
glutenvrije reep.
Helaas gebruikt Madam Bakster geen glutenvrije haver, anders
zou er nog veel meer keus zijn uit de taartjes die zij daar vers bakt. Uit haar
boek, alle recepten 100% plantaardig, bakte ik mijn versie, want ze gebruikt
vaak ook speltmeel, van haar kruimelige chocolade-havercookies.
Je hebt
nodig:
1 lijnzaad ei (maal 1 el lijnzaad fijn en voeg 3 el water
toe, laat een paar minuten staan zodat een slijmerig papje ontstaat)
63 g havervlokken, gemalen tot meel
63 g boekweitmeelmix
5 g wijnsteenzuurbakpoeder
35 g rietsuiker
1 snuf zout
75 g kokosolie (halfvast)
1 tl vanille-extract
1 tl kaneel
50 g walnoten, grofgehakt
50 g
chocolade, grofgehakt
15 g
havervlokken
evt. 1-3 el water, als het deeg te droog blijkt
hoe maak ik ze:
Maak het lijnzaad ei en zet opzij.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng havermeel, boekweitmeelmix, bakpoeder, rietsuiker en
zout. Voeg de halfvaste kokosolie toe en kneed met de hand of keukenmachine tot
de kokosolie goed is vermengd en geen klontjes meer bevat.
Voeg dan het lijnzaad ei, kaneel en vanille extract toe en
kneed verder. Voeg eventueel 1 tot 3 eetlepels water toe om het deeg wat smeuïger
te maken. Dit is zwaar werk!
Voeg dan gehakte walnoten en chocolade toe met de 15 g
havervlokken. Kneed tot een stevig geheel. Vorm hieruit 12 balletjes, maak ze plat en leg op een met
bakpapier beklede bakplaat.
Bak de cookies in het midden van de oven, ongeveer
15-20 minuten, tot de randjes en onderkant goudbruin worden.
Laat ze afkoelen op een bakrekje. Ze zijn echt zalig en ik
hou van dat lichte kokosaccent door het gebruik van eerste persing kokosolie.
Last week I visited Gent, to help out the daughter of my friend who had an exhibition in an old,
abandoned laundry factory, without any heating. Cold and wet it was.
Fortunately I read on the internet that Madam Bakster (something like Baking
Lady) had opened a coffee bar nearby so I could warm up with a very nice cup of
tea and a gluten-free bar. It’s a pity that Madam Bakster does not use
gluten-free oatmeal so I could not taste one of her other sweet treats. But I
bought her book, the recipes are 100% plant-based, and I adapted one of the
recipes into these very tasty, crunchy chocolate chip oatmeal cookies.
You need:
1 flax egg
(grind 1 tbsp of flax seeds fine, mix with 3 tbsp water, set aside for some
minutes till it forms a slimy paste)
¾ cup oat
flakes ground into flour
½ cup buckwheatflour mix
1 tsp
baking powder
2 heaped
tbsp of cane sugar
1 pinch of
salt
¾ cup coconut
oil, softened
1 tsp vanilla
extract
1 tsp cinnamon
½ cup chopped
walnuts
⅓ cup chopped
dark chocolate
¼ cup oat
flakes
1-3 tbsp of
water, when the dough turns out too dry
How to:
First make
the flax egg and set aside.
Pre-heat
the oven on 375 °F/180°C.
Mix oat
flour, buckwheat flour mix, baking powder, cane sugar and salt. Add the
softened coconut oil and start kneading till the coconut oil is well
incorporated without any lumps.
Add the
flax egg, vanilla extract and cinnamon and knead, by hand or machine, into a sturdy
dough. This is hard work!
When the dough stays too dry add 1-3 tablespoon(s) of
water to the mixture.
Then add
chopped walnuts and chocolate and the oat flakes and combine everything.
Make 12
small balls and flatten them out into nice round cookies and put them on a baking
tray with baking paper.
Bake in the
middle of the oven for about 15-20 minutes till the edges and bottom are colouring
golden brown.
Let them
cool on a baking rack. They are really delicious and I love the hint of coconut
from the first pressing coconut oil.
1 opmerking:
Ze staan op dit moment weer in mijn oven ;-)
Een reactie posten