I can eat
carrots every day I think, like many vegetables, carrots are so versatile.
Sweet and soft, savoury and crisp, herbed and spicy, whatever you put before, I
can see a dish with these lovely orange, fresh from the organic farmer’s market
carrots.
Today I
made a yummy soup and a dressing with raw carrots for my rice and veggie bowl I’ll
have for dinner tonight!
For the soup you’ll need:
1 onion,
chopped fine
1 clove of
garlic, chopped fine
3 stalks of
celery, in small cubes
375 g
cleaned carrots, in thin slices
1 big bay
leaf
750 ml hot vegetable
stock
1 orange,
juiced
1 cup
coconut milk
In a soup
pan heat some tablespoons of vegetable oil, I use a nice olive oil, and fry
onion and garlic softly for about 5
minutes.
Add celery and stir and fry together for some more minutes. Add carrots
and fry them too for 5 minutes more.
Then add
the hot stock and the bay leaf and bring to the boil. When the soup is boiling,
lower the heat, put the lid on and let it simmer for about 15-20 minutes, till
the carrots are tender. Remove the bay leaf.
Pour in the
orange juice and the coconut milk and let it warm through.
Puree the
soup with a stick blender, taste and add freshly ground pepper and salt if
needed.
Serve and
maybe sprinkle a little nanami togarashi
on top, a Japanese seasoning with orange peel, peppers, black sesame seeds,
ginger and seaweed!
Voor de soep
heb je nodig:
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
375 g schoongemaakte wortels, in dunne schijfjes
750 ml groentebouillon
1 sinaasappel, het sap
250 ml kokosmelk
Verwarm wat eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit
hierin ui en knoflook zachtjes, ongeveer 5 minuten.
Voeg dan bleekselderij toe en roer en fruit deze een paar
minuten mee.
Voeg dan de wortels toe en fruit ook deze een minuut of 5
mee terwijl je af en toe roert.
Giet de warme bouillon erbij en het laurierblad. Breng de
soep aan de kook en laat zachtjes met een deksel erop de soep 15 tot 20 minuten
koken tot de wortels gaar zijn.
Verwijder dan het laurierblad.
Voeg sinaasappelsap en kokosmelk toe en verwarm de soep nog
even door. Pureer de soep met een staafmixer, proef en voeg naar smaak
eventueel nog wat versgemalen peper toe en zout.
Serveer en voeg misschien wat nanami togarashi toe, een
Japanse smaakmaker met sinaasappelschil, pepers, gember, zwart sesamzaad en
zeewier!
1 opmerking:
What a truly tasty special carrot soup! I love the orange juice in here too!
Another must make for sure!
Yummmm! :)
Een reactie posten