Roasting
vegetables gives such a unique taste.
For everyone who doesn’t like the smell of
cauliflower, and I know a lot of you do, try roasting this versatile flower!
It
brings out a very different taste and texture, I love it.
Just
roasting it with a little good olive oil, some freshly ground pepper and a
little salt is enough.
For this
recipe I cleaned out my fridge, last week I bought so much bell peppers and
aubergines on the market, that the leftovers were a little shrunken, but good enough for
roasting.
The recipe
is a variation of a recipe I read once on Healthful Pursuit.
You’ll
need:
Roasted veggies:
1 medium
head of cauliflower, cleaned and in small florets,
1 onion
1
red bell pepper, in big chunks
1 big eggplant or 2 small ones, in big chunks
1 red bell pepper,
pepper, salt, olive oil
Cooked lentils:
½ cup of
beluga lentils
1 glass of
red wine
1 small
onion, 1 clove pricked into the onion
1 bay leaf
Water, salt
Dressing:
3 tbsp of
raisins
1 tbsp harissa
1 tbsp lemon
juice
2 tbsp of water
Fresh cilantro
Preheat the
oven on 200 °C.
Wash and
cut all the vegetables and put them on a baking tray, sprinkle with some good
olive oil, ground the pepper on top, add a little salt and toss everything
together with your hands. Spread out and put in the middle of the oven and bake
for 30 minutes. Stir halfway.
In the
meantime cook ½ cup beluga lentils, washed, with a small onion , a clove stuck
in it, a good glass of red wine and a bay leaf, for about 20 minutes. Water
level about 2 cm above the lentils. Add a little salt when the lentils are
almost done, not before!
When cooked,
drain when necessary, remove the onion and clove and bay leaf. Set aside.
Make the dressing
by mixing the raisins, a scoop (to your own taste) of harissa, 1 tbsp of lemon juice and 2 tbsp of hot water. Set aside and let marinate.
Assemble the
dish:
When the
vegetables are tender and a little charred, remove from the oven and into a
large bowl. Add lentils and harissa dressing and add a royal handful of fresh
coriander/cilantro. Mix well but gently.
Maybe eat with
a nice piece of glutenfree bread or just as it is, it is very tasty!
Geroosterde bloemkoolsalade met warme linzen en harissa
dressing
Voor de geroosterde
groenten heb je nodig:
1 bloemkool, medium, in roosjes
1 ui, in halve maantjes
1 rode paprika, in grote stukken
1-2 aubergines, in grove stukken
Peper, zout
Olijfolie
Voor de linzen:
½ kop (125ml) beluga linzen
1 glas rode wijn
1 kleine ui + 1 kruidnagel
Water
Voor de dressing:
3 el rozijnen
1 el harissa
1 el citroensap
3 el water
verse koriander
Verwarm de oven voor op 200°C.
Was en snijd alle groentes in grove stukken en leg ze op de
bakplaat. Giet er 3-4 eetlepels olijfolie overheen en bestrooi met peper en
zout. Meng alles goed door elkaar met je handen en bak de groentes in het
midden van de oven ongeveer 30 minuten tot ze gaar en enigszins bruin zijn.
Schep halverwege om.
Ondertussen kook je de linzen en maak je de dressing.
Was de linzen en doe ze in een pan, voeg de rode wijn toe,
de ui met daarin gestoken kruidnagel en het laurierblad. Voeg zoveel water toe
zodat er 2 cm boven de linzen staat. Breng aan de kook en laat zachtjes
ongeveer 20 minuten koken, tot de linzen gaar zijn. Voeg pas wat zout toe in de
laatste 5 minuten, als de linzen bijna gaar zijn.
Giet het eventueel overgebleven water af, verwijder laurier
en ui en zet de linzen even opzij.
Voor de dressing meng je 3 eetlepels rozijnen met een flinke
eetlepel harissa (naar smaak!!), 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels water.
Zet ook opzij.
Het gerecht samenstellen:
Doe de groentes, als ze gaar en goudbruin zijn, in een grote
schaal en voeg warme linzen, dressing en een flinke handvol versgehakte
koriander toe. Meng alles goed door elkaar en je lauwwarme bloemkoolsalade is
klaar.
Eet zo of met een stuk lekker glutenvrij brood!
2 opmerkingen:
Hey Linda! This will be our dinner for tonight, for sure!
It looks freaking delicious too!
Have fun in your veggie garden! xxx
Thanks Sophie, enjoy the salad tonight :-)
Een reactie posten