Another
great seasonal product now is the strawberry
Here in
Holland we call them Sweet Little Summer Kings.
Although you can buy
strawberries all year round nowadays, the best strawberry is the one who has
been given the time and warmth to ripen outside. So from the end of may till
about august is the best time to enjoy them and so we do!!
There is
only 1 but and that is that there are only 2 or 3 types you can buy
commercially and that’s a pity because there are thousands of varieties
worldwide.
I love to
eat them as they are, or an a piece of my daily bread, but to make a small
treat is something I do when I am in the mood for it, like these small
beauties.
For the sables(
15 pcs):
150g
buckwheat flour
100g brown
rice flour
1 tsp
tartaric acid baking powder
½ tsp salt
100g soft
butter
1 egg
50 g cane
sugar
Mix the
flours and baking powder with the salt.
Mix in the
egg and with your fingers form into crumbles.
Add the
soft butter and sugar and again with your fingers quickly mix and knead
everything together into a short pastry dough. Let it rest for 1 hour in the
fridge.
After an
hour (or more) pre heat the oven on 180°C and prepare a baking tray with a
sheet of baking paper.
Roll out
the dough till 3-4 mm and cut out rounds, with a cookie cutter or a glass. Put
them carefully on the baking tray and bake them in the middle of the oven till
lightly golden, about 12-15 minutes. Let them cool completely.
When the sablés
are in the oven you can make your mascarpone yoghurt cream:
Mix
together 125 g of mascarpone and the same amount of full fat organic yoghurt with
a big tablespoon of honey or other liquid sweetener and ½ tsp of vanilla seeds.
I used a hand mixer for a very fluffy and silky texture.
Assemble the
tartlets:
When the sables
are cooled completely, you scoop a big ladle of the cream on top of the sables and
arrange as much strawberry slices on top as fit.
Disclaimer:
they are highly addictive!!
Voor deze zalige zandtaart tarteletjes van boekweit ( 15 stuks) heb je
nodig:
150g boekweitmeel
100g bruine rijstmeel
1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
½ tl zeezout
100g zachte boter
1 ei
50g rietsuiker
Meng de 2 meelsoorten samen met het zout en de bakpoeder in
een kom. Voeg het ei toe en met je vingers wrijf het ei in het mengsel tot er
kruimels ontstaan.
Voeg dan boter en suiker toe en wrijf en kneed snel alles
door elkaar tot een “kort” deeg. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm dan eerst de oven voor op 180 °C en leg een vel
bakpapier op je bakplaat.
Rol het deeg uit tot 3-4 mm en steek er rondjes uit met een
glas of een steker. Leg de deegrondjes voorzichtig op de bakplaat.
Bak de sablés in het midden van de oven tot ze lichtbruin
zijn, ongeveer 12-15 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.
Meng 125 g mascarpone en 125 g volle biologische yoghurt met
een flinke eetlepel honing of andere vloeibare zoetmaker en ½ theelepel
vanillezaad. Ik gebruikte een handmixer voor een zijdezacht resultaat.
Samenstellen van de taartjes:
Schep op ieder zandkoekje een flinke eetlepel
mascarpone-yoghurt room en leg er net zoveel aardbeiplakjes op als er passen.
Pas op: ze zijn verslavend lekker!
2 opmerkingen:
I made your sablés & they were just stunning!
I added a big dollop of lactose-free cream cheese & topped it with fresh strwaberrie combined with fresh raspberries because I can't eat mascarpone because of too much lactose! x
I love it that you enjoy the recipe and actually make it, thanks for the feedback :-)
Een reactie posten