dinsdag 19 oktober 2010

wortelballetjes

Ik kijk naar buiten en de zon schijnt, nog wel, want vanuit het noordwesten is een zware laag zichtbaar die langzaam deze kant op schuift. Prachtige witte wattige wolken steken af tegen de knalblauwe lucht. Buiten is alles al nat geregend, vannacht waarschijnlijk?
De zon heeft al flink wat aan kracht ingeleverd, maar ik geniet nog van elk streepje.

Om toch zonne-energie op te doen eten we in de herfst knollen en wortelgewassen, daar zit de hele zomer in opgeslagen. Het is weer tijd voor wortel, pastinaak, wortelpeterselie, knolselderij, aardappels, koolraap en zoete aardappel.
Maak deze wortelballetjes bijvoorbeeld, een ideaal tussendoortje, makkelijk mee te nemen in een doosje en zeker 4 dagen houdbaar in de koelkast.

Wortelballetjes (12-14 stuks)

160 g biologische wortels, geschild en in grove stukken
40 g walnoten
30 g rauwe cashewnoten
30 g dadels (5-6 stuks), grofgehakt
1 tl versgeraspte gemberwortel
wat sinaasappelrasp
sesamzaad en kokos, om ze doorheen te rollen

Doe eerst de wortels in een keukenmachine en maal ze fijn. Zet even apart.
Maal dan de walnoten en de cashews fijn en voeg de dadelstukjes toe. Maal deze mee.
Voeg dan de wortels en de rest van de ingrediënten toe, meng alles goed.

Vorm dan 12-15 balletjes en rol ze 1 voor 1 door of kokos of sesamzaad.

Zet ze in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven.

Een heerlijk glutenvrij, suikervrij, rauw tussendoortje.
Ze zijn erg lekker als bonbon bij de thee!
Of als je door weer en wind aan het wandelen bent, geeft direct weer energie!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...