In Zeeland kocht ik asperges en nieuwe doré’s vers bij de boer en dat was te proeven!
De boer verkocht in een prachtige houten schuur op zijn landgoed net buiten Haamstede de lekkerste en verste groentes. Hij had die morgen nog lamsoren gesneden en daar heb ik ook wat van genomen.
Lamsoren of zeeaster zijn een zilte, knapperige bladgroente die je aan de Hollandse kusten zelfs nog wel eens in het wild tegenkomt, maar deze waren gekweekt. Het zijn dikke bladeren die als je erop bijt knapperig en een beetje zout zijn, ideaal door een salade of roergebakken met wat knoflook. Zout hoef je niet toe te voegen.
Asperges dus, ik maak ze simpel, zodat de smaak het beste tot zijn recht komt.
Voor 2 personen koop ik 1 kilo asperges, maar je kunt zoveel nemen als je wilt. Ik hou van dikke asperges, ze zijn makkelijk te schillen en je hebt meer bite!
Asperges met gekookte doré’s
1 kilo mooie asperges, kijk naar de onderkant, die moet niet ingedroogd of bruin zijn, maar fris
1 pond nieuwe aardappels, doré’s bijvoorbeeld
2 bio eitjes
handje lamsoren, gewassen en fijngehakt
Voor de botersaus:
2 dl witte wijn
75g koude boter, in blokjes
peper, zout
de asperges
Schil de asperges goed en kook ze in een grote pan met ruim water en zout.
Ik begin altijd met de dikste en naar gelang de grootte kook ik ze 20 minuten en zet dan het vuur uit. Laat de asperges dan nog 15 minuten nagaren. En laat ze voor het serveren uilekken in een vergiet.
Kook tegelijkertijd de 2 eitjes met de asperges mee, ongeveer 8 minuten, haal ze eruit en laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel ze en prak ze met een vork, zet apart.
de aardappels
Was de doré’s en kook ze met schil en al in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en stoom even droog.
de saus
breng de witte wijn aan de kook en kook de hoeveelheid in tot 1 dl. Dit duurt wel 10 minuten.
Haal de pan van het vuur en klop de boterblokjes er 1 voor 1 door, breng op smaak met versgemalen peper en wat zout en evt. wat verse peterselie of bieslook.
Serveren
Leg de asperges op een mooie schaal met de aardappels erom heen.
Bestrooi met de geprakte eitjes en giet de botersaus erover.
Garneer met de lamsoren!
Geniet ervan met een mooi glas witte wijn.
Ook erg lekker met wat plakjes gerookte zalm!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten