Variatie op een thema, dat is waar koken toch altijd weer op uitkomt. Je kunt het zo gek niet bedenken of iets is al een keer gemaakt of met een kleine variatie opnieuw uitgevonden. Er zijn smaken die universeel zijn, die gewoon voor elkaar gemaakt zijn, zoals tomaten en basilicum of worteltjes met salie of aardbeien met slagroom.
Ik kocht op de markt een kilo prachtige kleine tuinbonen en maakte na doppen, blancheren en nogmaals doppen deze puree en wat bleek: hij lijkt op die van vorig jaar, maar door het gebruik van verse munt toch weer heel anders.
Heerlijk op een glutenvrije crostini, of op een stuk boekweittoast!
tuinbonenmuntpuree
1 kg verse tuinbonen in de dop
1 teentje knoflook
1 el verse munt, fijngesneden
2 el parmezaan, versgeraspt
zout en versgemalen peper
1-2 el olijfolie
Dop eerst de tuinbonen en blancheer ze 1-2 minuten in kokend water.
Giet ze af en haal de grijze schilletjes eraf totdat je die prachtige groene boontjes overhoudt.
Stamp ze grof in de vijzel of keukenmachine samen met de knoflook, voeg halverwege de munt, parmezaan, zout, peper en olijfolie toe en stamp nog even verder tot je vindt dat het de juiste consistentie heeft. Ik hou van lekker grof, zodat je nog stukjes tuinboon proeft.
Eventueel voeg je een kneepje citroensap toe.
Lekker als voorafje of als antipasti bij de borrel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten